Mi is az a Végzetúr?

Nagyon elterjedtek és népszerűek a böngésző alapú rpg játékok, ilyen rpg online játék a Végzetúr is. A játék megfelel a kor követelményeinek: egyszerűen böngészőből játszható, semmiféle egyéb program letöltése nem szükséges, alapvetően ingyenes, egy fantasy rpg világban játszódik. Egyszerűen a regisztrálhatsz, nem kell személyes adatokat megadni, csak egy email címre van szükséged, egy karakternevet és egy hordát kell választani és már játszhatsz is.

A Végzetúr egy rpg fantasy környezetben (a Túlélők földje és az Ősök Városa által megkomponált világ jövőjében) játszódik. Egy végzeturat fejlesztesz, és ennek a karakternek növelheted tulajdonságaidat, varázslatos rpg tárgyakat vásárolhatsz karakterednek, szakértelmeket sajátíthatsz el, szörnyeket foghatsz be, íg ysaját állataid lehetnek, akik neked segítenek. A játék alapvető erőforrását, a lélekenergiát vadászattal szerzed, amely során szörnyeket ejtesz el. A játék izgalmas része azonban a portyázás, amikor más játékosokkal szembekerülsz, a győztes lélekenergiát zsákmányol ellenfelétől.

Bár tud a játékkal játszani az is, aki magában szeret játszani és fejlesztgetni a karakterét, de a Végzetúr a játékosok harcára, és a közösségi játékra van kihegyezve. Fontos szerepet töltenek be a játékban a szövetségek, melyet a játékosok alapítanak. Ezen szövetségek számos módon versenghetnek egymással, építkezhetnek, háborúzhatnak, sőt, magasabb szinten epikus szörnyeket hívhatnak ki, amelyeket csak együtt győzhetnek le, cserébe igazi egyedi relikviákat zsákmányolhatnak.

Miben különbözik egy ilyen böngészős játék a hagyományos számítógépes játékoktól?

A hagyományos játékok úgy működnek, hogy leülsz eléjük, és akár 4-5 órát (vagy többet) játszol egyfolytában, és 1 vagy 2 hét alatt a végére érsz. A böngészős játékokban viszont egyhuzamban nem töltesz órákat a gép előtt, a kezdetekkor elegendő néhány perc, és a karaktered elindul az útján. A játék aztán lassan "megnyílik" előtted, egyre több lehetőséget kínál, de sosem fog tőled órákat követelni. A lényeg tehát, hogy bárhonnan tudsz játszani, nemcsak otthonról, de a munkahelyről, iskolából, egy internet caféból. Idővel persze tőled függ, mennyire leszel "függő", Vannak fórumok, amiken nyomon tudod követnia fejlesztéseket, más játékosokkal ismerkedhetsz meg, vagy van lehetőség, hogy a többi világ mindegyikén indíts egy-egy karaktert, így konfigurálhatóvá teszi a játékidőt.

Miben szertne a Végzetúr jobb lenni a többi böngészős játéknál?

A játékot folyamtosan fejlesztik, ami biztosítja a hosszútávú szórakozást anélkül, hogy ezt megsínylené a játékosok munkája, tanulmányai, vagy a családja. Nagyon gondosan kidolgozták a játék kiegyensúlyozását, megtalálni azt a középutat, ahol a fejlesztgetni kívánó karaktert nem tépik darabokra a "cápák", hanem érvényesíteni tudja a céljait, mindemellett a versenyezni kívánók is megkapják, amire vágynak.

A Végzetúr számos újdonsággal is szolgál a többi böngészős játékhoz képest. Az erőforrástermelő (és így egy idő után kicsit monoton) cselekvést, a vadászatot feldobták egy kvízjátékkal, ahol maguk a játékosok is részt vehetnek a kvízkérdések kitalálásában és értékelésében. Másik érdekesség, hogy a játéknak gazdagon kidolgozott háttértörténete, legendája van, ahogy a játékban előrehaladsz, folyamatosan új fejezetek nyílnak meg előtted.

A MMORPG-k magas szinten a guildek elé kőkemény raid szörnyeket raknak, amelyek legyőzése igazi kihívást jelent. Szerintem ez egy nagyon jól kitalált, közösségformáló dolog, ezért a Végzetúrban is van ilyen (más rpg böngészős játékokban nincs).

A portyázások és vadászatok ismétlődését rafinált küldetések törik meg, ahol bizony oda kell figyelni, hogy mit csinálsz.

A játékban számos taktikázási lehetőség van, sokan az egyik útra esküsznek, míg mások gyökeresen más taktikát követnek.