Az online rpg-k világa

A szerepjáték (angolul role-playing game; RPG) egy olyan társasjáték, amelyben verbális úton találnak ki egy közösen elképzelt fantáziavilágot. Ez hasonlít arra, mintha közösen kitalálnánk egy könyv vagy egy film cselekményét. Egy-egy játékos ennek az elképzelt világnak egy kitalált szereplőjét (karaktert) személyesíti meg. A kitalált történet alapötletét a mesélő határozza meg, aki nem rendelkezik karakterrel, hanem a játékot és a mellékszereplőket mozgatja. Ő talál ki a karakterek számára motivációt, és bonyodalmat, melyet a játékosok a karakterek ismereteit, tulajdonságait felhasználva igyekeznek megoldani. A hagyományos szerepjáték megköveteli a szereplők személyes jelenlétét.

A szerepjáték azonban kinőtte ezeket kereteket, és egyre több formája jelenik meg. Ezen formák már kevésbé igénylik a játékosok közti személyes kontaktus, mely igen előnyös a kevés szabadidővel rendelkezők számára, így nem kell felhagyni kedvtelésükkel. Ezen esetekben segédeszközöket is használnak a játékhoz, vagy csak más csatornán folyik a kommunikáció. Ilyen eszközök lehetnek a kártya, e-mail, és az online szerepjáték is.

Az interenten rengeteg online rpg-vel játszahat az érdeklődő. Az Internet segítségével mindenki taláhat olyan online rpg-t, ami kedvére való. Ezen játékok többségében is a játék szabályrendszereihez igazodva alkothatja meg és fejlesztheti a karakterét a játékos, mint az élő szerepjátéknál. Itt azonban már egy előre leporgramozott környezetben játszik és itt cselekszik a játék lehetőségeihez mérten. Sok esetben itt is lehetősége nyílik a játékostársakkal interakcióba lépni, sőt külön fórumélet is kapcsolódik egy-egy játékhoz, ahol a játékosok megoszthatják tapasztalataikat és segítséget is kérhetnek más játékosoktól.